Kleine tuin
Kleine tuinen kennen hun eigen uitdaging. Het evenwichtig verwerken van alle bewonerswensen op een bescheiden oppervlakte is niet altijd eenvoudig. Bijkomend probleem is dat een kleine tuin lastiger in beeld te brengen valt dan een tuin met wat meer ruimte. Toch willen we er een aantal aan u voorstellen.
Achtertuin aan het water
Deze tuin achter een woonhuis uit het begin van de 20 e eeuw kent een flink hoogteverschil. Bij de rivier is de tuin een halve meter hoger dan bij het woonhuis. We hebben de schuur op het lage niveau gehouden en het beplante deel van de tuin op het hoge niveau gebracht. Hierdoor lijkt de schuur kleiner dan ze in werkelijkheid is.
Kleine bosrandtuin
In een villawijk in het westen van Nederland hebben we gebruik gemaakt
van de bestaande bomen om direct een volwassen tuingevoel te scheppen. De erfgrens tussen de tuin en die van de buren is diffuus gemaakt door de beplanting aan beide kanten van de erfgrens op elkaar te laten aansluiten.
Tuin tussen de kassen
Doordat de bewoners er een stukje grond naast hun tuin bij konden kopen moesten we het tuinplan uitbreiden op basis van de bestaande tuinindeling. De oude Westlandse druivenkas konden we daardoor beter integreren in de nieuwe tuin.
Natuurinclusieve kleine tuin
Op een bescheiden kavel in de nieuwbouwwijk hebben we een
natuur inclusieve tuin gerealiseerd. Het grote hoogteverschil tussen de tuin en de watergang die aan twee zijden de tuin omringt, was een uitdaging voor het realiseren voor een natuurlijke oever. Maar van uitdagingen schrikken we niet zo snel.
Stadstuin jaren dertig
De tuin was wel breed maar niet erg diep, waardoor deze tuin best wel klein oogde. Door het plaatsen van een haag op twee derde van de diepte ontstond er visuele onduidelijkheid waar de tuin ophield en die van de buren begon. Op die manier hebben we een deel van het ‘landschap’
geleend en lijkt de tuin veel groter.
Vakantiehuisje aan de plas
Met simpele ingrepen veel effect. Dat was kort samengevat de wens van
de gebruikers van dit kleine vakantiehuisje. Door het maken van enkele, eenvoudig te onderhouden borders, in het bestaande grasveld, is de tuin veel fleuriger en vrolijker geworden. Maar de beplante oppervlakte is er nauwelijks door toegenomen.
Rijtjeshuis tuin
Op een kleine oppervlakte zoveel mogelijk het gevoel hebben omgeven
te zijn door fleurig groen, dat was de opdracht bij deze tuin. Door de plaatsing van de terrassen uit het zicht van de woning lijkt de tuin bijna het huis binnen te komen.
Twee kleine stadstuintjes in Rotterdam
Twee tuinen van stedelijk nieuwbouwformaat, piepklein dus. Maar toch het gevoel hebben van een groene oase. Door het gebruik van verschillende materialen hebben we van deze buurtuinen toch iets heel eigens weten te maken.